Rss

Tim Sanford

Kérdések:

perfect

1. Muszáj tökéletesnek lennem?

Válasz:

A perfekcionista gondolkodás nem azon alapul, hogy milyen tökéletesnek szeretnéd látni a dolgokat, hanem, hogy milyennek kellene lenniük szerinted. A perfekcionizmus részben olyan mélyen gyökerező gondolkodásmód, amely ragaszkodik egy világos, részletes elgondoláshoz arra vonatkozóan, hogyan kellene tenni a dolgokat, hogy azok rendben menjenek. Egyféleképpen lehet tenni valamit, ezért úgy kell tenned.

Keep on reading

Kérdések:

2. Milyen lehetőségei vannak a LGY-nek, ha a szülők és a gyülekezet gyakran magas és gyakran igazságtalan elvárásokat támasztanak, hogy "szentebbül" viselkedjen, mint a többi gyerek?

Válasz:

Ha a LGY elég idős ahhoz, hogy megértse, mik az elvárások, mi az ő felelőssége, és mi az, ami másra tartozik (ez általában 10-13 éves korban kezd kialakulni), fontos, hogy komolyan dolgozzon azon, hogy meg tudja különböztetni, mi az, amit mások gondolnak és elvárnak, milyennek ismerem Istent, és mit gondol és vár el Ő tőlem (olyan szinten, hogy mi az én személyes bibliai meggyőződésem – és nem egyszerűen arról van szó, hogy mit tanítottak nekem), illetve, hogy mit gondolok én (saját meggyőződésem és véleményem). Persze ezt könnyebb mondani, mint tenni, különösen, ha noncs olyan idősebb személy a közelünkben, aki segíthetne eligazodni ezekben.
Ami a viselkedésünket illeti, ha hajlamosak vagyunk igazodni, és a viselkedésünkkel nem hívjuk fel magunkra a figyelmet, az emberek sokkal inkább fognak békén hagyni.
Ha tehát bensőleg (gondolkodásodban) megérted, mit értettem a külső (viselkedésbeli) igazodás alatt, az sokat segíthet. A kulcs itt az, hogy tudod, hogy megpróbálsz igazodni, nem pedig azt a meggyőződést teszed magadévá, hogy “szentnek” kell lenned.
Minél idősebbek vagyunk, annál inkább látjuk, hogy az igazi gond nem én vagyok, nem is a viselkedésem, hanem az a “probléma”, amit mások gondolnak. Újra csak azt tudom mondani, hogy harmadik személy segítsége nélkül nagyon nehéz a LGY-nek zöldágra vergődnie.
Ha módodban áll, tartsd távol magad azoktól, akik “őrültséged” okozói.